Image

Bind 1 side 1 - 53

Resume

I dette afsnit, som strækker sig fra 1868 til 1878, fortæller Christian Christensen om sine første år ved den Kongelige Ballet. Fra barnsben havde han været fascineret af teatret og havde blandt andet oplevet Julie Sødring på Det Kongelige Teater. Han begyndte derfor på danseundervisning hos balletdirigent Ludvig Gade, men fortsatte siden med forældrenes accept sin uddannelse ved Den Kongelige Ballet hos danselæreren Georg Brodersen, hos hvem han også mødte eventyrdigteren H.C. Andersen. Mod slutningen af perioden overtog balletdanseren Daniel Krum undervisningen. Christian Christensen blev uddannet samtidig med den senere så berømte solodanser og balletmester Hans Beck. Undervisningen og miljøet ved Den Kongelige Ballet kunne være meget hård for eleverne. Christian Christensen gennemførte i lighed med andre balletbørn sin skolegang og blev konfirmeret, begge dele med en vis relation til den Kongelige Ballet.

Under sine første drengeår ved Den Kongelige Ballet kom Christian Christensen både på det første Kongelige Teater, nedrevet 1874, og på Hofteatret, mens det nye Kongelige Teater blev bygget færdigt i 1874. Byggepladsen på Kongens Nytorv og det ny, moderne Kongelige Teater blev nærmest en legeplads for Christian Christensen.

August Bournonville færdedes som den store balletmester på afstand af eleverne, men udvalgte et eller flere af børnene til små roller ved balletopførelserne. Christian Christensen var ikke sen til at gøre opmærksom på sig selv over for August Bournonville. Børn ved den kongelige Ballet blev ikke kun brugt i en række mindre roller inden for ballet, men også inden for skuespil og opera. Christian Christensens første rolle var i balletten Festen i Albano i december 1869. Senere samme sæson fulgte små roller i operaerne Faust og Lohengrin. Den følgende sæson blev han af skuespillerinden og instruktøren Johanne Luise Heiberg udvalgt til en lille drengerolle i Recensenten og Dyret.

Derefter fulgte adskillige mindre roller, blandt andet i balletterne i Kermessen i Brügge og Valkyrien, inden han mod slutningen af sæsonen 1877-1878 blev Christian Christiansen udnævnt til balletdanser ved Det Kongelige Teater med en årlig løn på 300 kr. og friplads i parterret til alle forestillingerne.

PDF Høj opløsning
Bind 1 side 1 - 53 (37.61 MB)
PDF Lav opløsning
Bind 1 side 1 - 53 (11.43 MB)
PDF Transskriberet
Sæsoner 1869-1877 (31.02 MB)
Image
Beskrivelse for billede

Balletdanseren Christian Christensen (1861-1928) underviste som voksen selv på balletskolen. Udateret fotografi. Teatermuseet i Hofteatret

Image
Beskrivelse for billede

Børn ved Den Kongelige Ballet. Udateret fotografi. Teatermuseet i Hofteatret

Image
Beskrivelse for billede

Det Kongelige Teater.  Billedet domineres af den ældste teaterbygning fra 1748, som blev revet ned i 1874.Til venstre for denne ses den nye teaterbygning, nuværende gamle scene, som åbnede i 1874. Fotografi 1874. Teatermuseet i Hofteatret

Image
Beskrivelse for billede

Hofteatret som pulterkammer efter 1885. Udateret fotografi. Teatermuseet i Hofteatret

Image
Beskrivelse for billede

Balletdanseren Christian Christensen (1861-1928) som yngre. Udateret fotografi. Teatermuseet i Hofteatret

Image
Beskrivelse for billede

Balletmesteren August Bournonville (1805-1879) som ældre. Udateret fotografi. Teatermuseet i Hofteatret

Image
Beskrivelse for billede

Mimikeren og balletdirigenten Ludvig Gade (1823-1897) som ældre. Udateret fotografi. Teatermuseet i Hofteatret

Image
Beskrivelse for billede

Balletmesteren Georg Brodersen (1819-1908). Udateret fotografi. Det Kongelige Biblioteks billedsamling

Image
Beskrivelse for billede

Skuespillerinden Julie Sødring (1823-1894). Udateret fotografi. Teatermuseet i Hofteatret

Image
Beskrivelse for billede

Skuespillerinden Johanne Luise Heiberg (1812-1892) som ældre. Fotografi 1882. Teatermuseet i Hofteatret

Image
Beskrivelse for billede

Balletmesteren Hans Beck (1861-1952). Udateret fotografi. Teatermuseet i Hofteatret

Image
Beskrivelse for billede

Balletdanseren Christian Lauenberg (1853-1902). Udateret fotografi. Teatermuseet i Hofteatret