Image

Bind 4 side 53 - 106

Resume

Afsnittet omhandler sæsonen 1894-1895. Direktøren Edvard Fallesen døde og efterfulgtes af Christian Danneskjold-Samsøe med assistance af Peter Hansen. Den nye, faste ledelse skulle reducere driftsunderskuddet. Det skulle ikke mindst ske ved lønnedsættelser. Dette kunne ikke undgå at skabe en dårlig stemning hos personalet.

Balletten tog igen fat med Hans Beck som en meget energisk leder. Der var planer for, at Christian Christensen skulle overtage undervisningen af balletbørnene ved Det Kongelige Teater fra Valdemar Price. Der blev på det tidspunkt givet en flere børneforestillinger.

Ved opførelsen af balletten Valkyrien kom det til en konflikt om rangspørgsmål mellem danserinderne Anna Harboe og Valborg Borchsenius. Konflikten udfoldede sig også i medierne og blandt publikum, som tog parti. Valborg Borchsenius vandt striden. Mere roligt gik det med opførelsen af balletten Valdemar med en flot scenografi, men dog knap så heldigt for børnenes dans.

Athalia Reumert måtte i løbet af sæsonen trække sig fra scenen på grund af en arbejdsskade.

Christian Christensen, der havde en travl sæson, blev på grund af sine mimiske evner tilbudt Dufours rolle i balletten Konservatoriet. Han var beæret, men følte samtidig, at titlen som solodanser fortonede sig i horisonten.

Inden for skuespillet blev tragedien Antigone sat på plakaten, men blev hurtig opgivet, da publikum mere havde lyst til variete. Blandt sæsonens øvrige opførelser var Henrik Ibsens Lille Eyolf, Sandaus Slottet i Poitou, Holbergs Julestuen og Oehlenschlägers Dronning Margaretha. I løbet af sæsonen trak Louise Phister sig tilbage og spillede sidste gang Madame Rust i Sparekassen.

Inden for operaen bød repertoiret på interessante opførelser af Mestersangerne i Nürnberg, Carmen, Aida, Cleopatra, Bajadser og Tryllefløjten. Verdis Trubaduren gik ikke særlig godt, og komponisten og dirigenten Frederik Rung, som ikke var videre populær hos balletpersonalet, fik en decideret fiasko med operaen Den trekantede hat.

Sæsonen bød på en række jubilæer. Operasangeren Sophie Keller og skræddermester Didrichsen kunne fejre deres 25-års jubilæum. Christian Christensen fejrede også sit eget lille 25 års jubilæum med en fest. Komponisten J.P.E Hartmanns 90 års fødselsdag markeredes med et festtog til hans privatbolig og festforestilling på Det Kongelige Teater.

Efter sæsonen tog Christian Christensen på turné med Det Kongelige teater til Jylland og Sjælland, inden han sammen med familien holdt ferie i Rude Skov og omegn. I løbet af sommeren døde operasangeren Peter Schram.

Periode
PDF Høj opløsning
PDF Lav opløsning
PDF Transskriberet
Sæson 1894-1895 (39.28 MB)
Image
Beskrivelse for billede

Teaterdirektøren Christian Danneskjold-Samsøe (1836-1908). Udateret fotografi. Teatermuseet i Hofteatret

Image
Beskrivelse for billede

Skuespilchefen Peter Hansen (1840-1905). Udateret fotografi. Teatermuseet i Hofteatret

Image
Beskrivelse for billede

Balletmesteren Hans Beck (1861-1952). Udateret fotografi. Teatermuseet i Hofteatret

Image
Beskrivelse for billede

Komponisten og dirigenten Frederik Rung (1854-1914). Udateret fotografi. Teatermuseet i Hofteatret

Image
Beskrivelse for billede

Balletdanserinden Valborg Borchsenius (1872-1949). Udateret fotografi. Teatermuseet i Hofteatret

Image
Beskrivelse for billede

Balletdanserinden Anna Harboe (1863-1933) i Valkyrien på Det Kongelige Teater. Udateret fotografi. Teatermuseet i Hofteatret

Image
Beskrivelse for billede

Balletdanseren Oscar Iversen (1848-1920) i Valdemar på Det Kongelige Teater. Udateret fotografi. Teatermuseet i Hofteatret

Image
Beskrivelse for billede

Balletdanseren Gustav Uhlendorff (1875-1962) som yngre. Udateret fotografi. Teatermuseet i Hofteatret


 

Image
Beskrivelse for billede

Balletdanseren Christian Christensen (1868-1928) i Konservatoriet på Det Kongelige Teater. Udateret fotografi. Teatermuseet i Hofteatret

Image
Beskrivelse for billede

Skuespillerinden Louise Phister (1816-1914). Udateret fotografi. Teatermuseet i Hofteatret

Image
Beskrivelse for billede

Skuespilleren August Liebman (1864-1952). Udateret fotografi. Teatermuseet i Hofteatret

Image
Beskrivelse for billede

Komponisten J.P.E. Hartmann (1805-1900). Udateret fotografi. Teatermuseet i Hofteatret