Image

Bind 7 side 93 - 134

Resume

Dette afsnit omhandler sæsonen 1912-1913, som fik en anderledes indledning for Christian Christensens vedkommende. Han assisterede således direktør Frede Skaarup med åbningsforestillingen Den Traadløse på det nye spillested Scala. Forestillingen bestod af 43 forskellige numre, hvoraf Christian Christensen assisterede med de 18, involverende mange kordamer.

Ved Den Kongelige Ballet levede man på det gamle repertoire, såsom Konservatoriet (i Gustav Uhlendorffs instruktion), Et Folkesagn, Den lille Havfrue og Blomsterfesten i Genzano. Et par nyheder blev det også til med Emilie Walboms Paris’ Dom og balletten Terpsichore, som dog begge fik en hård medfart i pressen.

Markante danserinder forlod Den Kongelige Ballet. Ellen Price trak sig tilbage på grund af dårligt Helbred. Grethe Ditlevsen blev gift og valgte derved at trække sig tilbage. 

Operaen åbnede med Figaros Bryllup med Carl Madsen og Margrethe Lendrop. Ligeledes bød teatret på opførelsen af Carl Nielsens Saul og David samt flere Wagner-operaer, deriblandt Mestersangerne i Nürnberg i ny indstudering. En nyhed var den noget selvglade August Ennas Nattergalen med Tenna Kraft og Niels Hansen, som dog blev nedsablet af pressen.

Den populære operasanger Vilhelm Herold vendte tilbage til Det Kongelige Teater efter periode på Dagmarteatret.

Kapelmester Frederik Rungs helbred var svækket, og hans afløser Carl Nielsen turde ikke altid træde til. Derfor benyttede teatret med succes Georg Høeberg som kapelmester ved opførelsen af Aida med stor succes.

Repertoiret inden for skuespillet bød på premiere af P.A. Rosenbergs Den gamle Skov og det svenske skuespil Højt Spil. Ingen af dem blev nogen succes. Langt bedre gik det med Julius Mogensens skuespil Hans eneste Kone med Poul Reumert og Gudrun Houlberg. En succes blev også Henrik Ibsens Peer Gynt, som blev sat i scene af Karl Mantzius med pragtfulde dekorationer af Thorolf Pedersen.

I anledning af 100-året for Johanne Luise Heibergs fødsel opførtes Alfen og En Søndag på Amager med Poul Reumert og Anna Bloch som det unge par. Efter denne markering fulgte Eventyr på Fodrejsen i ny indstudering med Johannes Poulsen, som dog ikke nåede op på samme niveau som forgængerne. Derudover bød sæsonen på opførelsen af Genboerne, Købmanden i Venedig, Recensenten og Dyret samt Den kære Familie.

I løbet af sæsonen trak skuespillerne Christian Zangenberg og Karl Mantzius sig tilbage fra teatret. Mantzius’ afgang betød også, at der skulle findes en ny kunstnerisk leder, som skulle samarbejde med en ny teaterchef. Det nye lederpar blev Frantz Brockenhuus-Schack og Otto Benzon.

Familien Christensen fik i løbet af denne sæson hestekøretøj!, som de benyttede på deres sommerferie i Saunte i Nordsjælland.

Periode
PDF Høj opløsning
PDF Lav opløsning
Image
Beskrivelse for billede

Balletdanserinden Emilie Walbom (1858-1932). Udateret fotografi. Teatermuseet i Hofteatret

Image
Beskrivelse for billede

Balletdanseren Gustav Uhlendorff (1875-1962). Udateret fotografi. Teatermuseet i Hofteatret

Image
Beskrivelse for billede

Balletdanserinden Ellen Price (1878-1968). Fotografi 1902. Teatermuseet i Hofteatret

Image
Beskrivelse for billede

Balletdanserinden Grethe Ditlevsen (1889-1967). Udateret fotografi. Teatermuseet i Hofteatret

Image
Beskrivelse for billede

Balletmesteren Hans Beck (1861-1952). Fotografi 1915. Teatermuseet i Hofteatret

Image
Beskrivelse for billede

Operasangeren Carl Madsen (1878-1954) i Figaros Bryllup på Det Kongelige Teater. Fotografi 1912. Teatermuseet i Hofteatret

Image
Beskrivelse for billede

Operasangeren Vilhelm Herold (1865-1937). Udateret fotografi. Teatermuseet i Hofteatret

Image
Beskrivelse for billede

Skuespilleren Karl Mantzius (1860-1912). Udateret fotografi. Teatermuseet i Hofteatret

Image
Beskrivelse for billede

Skuespillerinden Gudun Houlberg (1889-1940). Udateret fotografi. Teatermuseet i Hofteatret

Image
Beskrivelse for billede

Skuespillerinden Betty Hennings (1850-1939). Udateret fotografi. Teatermuseet i Hofteatret

Image
Beskrivelse for billede

Skuespillerinden Anna Bloch (1868-1953) som ældre. Udateret fotografi. Teatermuseet i Hofteatret

Image
Beskrivelse for billede

Skuespilleren Christian Zangenberg (1853-1914). Udateret fotografi. Teatermuseet i Hofteatret